(Happy?) new year

2016 - ett mycket omtumlande år, både för mig själv och för många utav mina vänner och även för världen. 2016 har skänkt mig en slags hopplöshet om att det unga livet inte alltid är så fantastiskt som många påstår. Det var inte något trauma som skedde men mitt liv vändes uppochner under en period och en slags tragisk väckarklocka ringde i öronen under våren, en hel sommar och långt in på hösten. Misstolka mig inte nu; en hel del fina minnen har skapats och det är såklart viktigt att inte dränka sig själv i grunt vatten men jag kan inte blunda för att det har varit ett tufft år.

Ett nytt år kan klart ge nya krafter och tag och jag må vara cynisk när jag pratar om att 2017 inte känns ljust just nu men en av sakerna jag lärde mig i år var att ibland är det bra att sänka förväntningarna. 20 år och redan bitterfitta kanske du tänker nu men jag menar bara på att en del år är sämre medan andra är bättre. Jag har lärt mig en hel del av mina misstag, jag har fått se nya sidor av mig själv som jag inte visste fanns, jag har lärt mig mer om människor omkring mig och framförallt har jag lärt mig en hel del om mig själv. Idag vet jag inte riktigt vem jag är, men jag vet vem jag vill vara och jag tror det är vad hela poängen med nyårslöften, nyårshetsen, nyårshoppen är - du vet nu lite mer om dig själv och du vet vad du nästa år ska sträva efter. Vad jag brukar säga är att jag avskyr när människor yttrar sig om sådant de egentligen inte vet något om, och vad fasen vet jag om 2017 egentligen? Ingenting. Så det kan vara fel av mig att säga att det inte ser särskilt ljust ut men förmodligen handlar det om att jag vill vara beredd. Beredd på sådant jag inte hade en aning om skulle hända i år som satte väldigt mycket på spel. Men nu är jag i vart fall beredd på sådana utmaningar och det kommer komma nya, kanske ännu fler som jag inte är ett dugg beredd på men då får jag ta dem när de kommer och göra vad jag kan, kämpa som fan igen, kämpa som jag har fått göra i år mot förändringar, sjukdomar, besvikelser och falskhet. 

Vad jag vill säga är väl att försök att se tillbaka på det gångna året som hårt men lärorikt. Plocka fram de ljusa minnena när det mörka gör dig blind. Ett år är aldrig bara helt fantastiskt eller helt misslyckat. Se fram emot 2017, nu är ni rustade och erfarna för sådant som hände 2016 och ta nytta av de kunskaperna inför nästa år när det kommer nya prövningar, ta vara på de lärdomar 2016 gav och minns alla stora stunder, inte bara de du vill, för att båda delarna, härliga som jobbiga är lika viktiga och värdefulla. Så låt 2017 överraska er, låt det glädja er men glöm inte att det även kommer låta er få kämpa. Var beredd.